Informació General de l’Índia

La gran diversitat d’aquest país, en realitat un continent en si mateix, es fa molt difícil de sintetitzar en una sola descripció. La magnitud de les dades estadístiques amb prou feines s’aproximen a un primer contacte d’introducció:

  • Població superior als mil milions d’habitants, encara que no existeix estadística fiable per falta de cens en algunes regions.
  • 3.280.000 km2 d’extensió.
  • Limitada per sis països, amb el Pakistan, Xina i el Nepal com a referències i tres mars.
  • Tres grans religions: hinduisme, budisme, jainisme, un 12% de musulmans i petits percentatges de catòlics protestants, zoroastrismes, etc.
  • L’hindi com a idioma dominant, 14 llengües oficials i 200 dialectes amb més de 1.500 variants, encara que l’anglès és parlat i entès en la major part del país, fins i tot el castellà i el català als carrers comercials de les ciutats més turístiques del nord.

Però l’Índia és molt més: profundes contradiccions, ciutats vives, palpitants, perfums i olors característics, la religió arrelada en el més profund de la vida social i privada que fa venerar rius, muntanyes, animals i gairebé tots els aspectes de l’existència; gent cordial de gran varietat de races, de la groga asiàtica a la negra africana, una història de més de 5.000 anys amb impressionants empremtes artístiques i monumentals molt diferents en cada estat i regió; costums ancestrals mantinguts amb orgull on la força del màrqueting occidental no ha aconseguit fer efecte; compres impensables tant per la varietat i exotisme com pels preus de riure…

L’experiència de l’Índia és una cosa màgica i, com a tal, s’ha de viure personalment, amb la ment oberta i oblidant els tòpics i les referències. Així, la seva vivència serà única, la màgia i el misteri us embolicaran i us enamoraran fins al punt de voler tornar, o us desconcertaran, però segur que no us deixarà indiferents.

Cal passaport en vigor amb validesa mínima de 6 mesos i visat d’entrada a l’Índia.

Per als turistes, les formalitats duaneres s’han simplificat molt en aquests últims anys. Una declaració dels objectes que porta és suficient, sent permissibles en el moment de la seva entrada al país tots aquells articles considerats d’ús personal, una càmera fotogràfica o de cinema, un aparell de ràdio portàtil, 200 cigarrets o 50 cigars o 250 grams de tabac, etc. Una ampolla de licor, medicaments en quantitats raonables, dues unces de perfum i 1 / 4 de litre de colònia.

També souvenirs fins a un valor màxim de 100 US $. No hi ha cap tipus de restricció per entrar moneda estrangera al país ja sigui en efectiu o en xecs de viatge; només cal omplir un imprès que es proporciona a la seva arribada, detallant la quantitat de divisa que porta. Això li permetrà exportar a la seva sortida la moneda estrangera sobrant sense cap dificultat.

Està estrictament prohibit treure rúpies del país.

A la seva sortida podrà treure lliurement tots aquells articles considerats com “souvenirs”, teles de seda o cotó, talles de fusta, etc. En cas d’estar interessats en adquirir alguna peça antiga és imprescindible que la botiga aconsegueixi el permís de sortida del país, ja que tot article d’una antiguitat superior a 100 anys no pot ser tret de l’Índia sense autorització prèvia d’aquest organisme. En cas de no obtenir-lo, a la seva sortida el control de duana pot requisar la peça o peces en qüestió. Està terminantment prohibida la sortida de pells del país, podent ser confiscades a la duana. No accepti les excepcions que li indiquen a les botigues. La prohibició és total i absoluta.

No és obligatòria cap vacuna per visitar el país. No obstant això es recomana consultar al seu metge.

El clima de l’Índia és monsònic-tropical. Atesa l’extensió del país hi ha diferències notables entre les diferents regions, ja que lògicament la temperatura al Nord, especialment al Caixmir i Sikkim, és molt més suau que a les zones del centre i sud del país. Hem escollit algunes ciutats representatives de les diferents zones per facilitar una idea aproximada dels climes respectius.

NORD: Himachal Pradesh i Darjeeling. Hivern de mitjans de novembre a finals de març, amb temperatures màximes diürnes de 10ºC, i mínimes a la nit que poden baixar fins als 2ºC. L’estiu cobreix de maig a octubre, amb màximes que poden arribar als 30ºC a Himachal mentre que a Darjeeling difícilment sobrepassen els 20ºC. El període de pluges a Himachal transcorre de desembre a abril i novament al juliol i agost. A Darjeeling l’estació dels monsons va de maig a octubre.

CENTRE-NORD: Nova Delhi, Agra, Jaipur i Benarés. Aquesta zona gaudeix d’un hivern de novembre a febrer, amb temperatures moderades que van des de mínimes de 6ºC a màximes de 24ºC. L’estiu comprèn des d’abril a octubre, és calorós amb temperatures que poden arribar als 40ºC i mínimes no per sota dels 20ºC. L’estació monsònica discorre de mitjans de maig a agost.

CENTRE: Bombai i Calcuta. L’hivern és pràcticament inexistent. Des de desembre fins a febrer es gaudeix de temperatures més suaus encara que aquestes solen oscil·lar entre mínimes de 16ºC i màximes de 30ºC. L’època de pluges transcorre de maig a octubre, coincidint amb les temperatures més altes, ja que tot i que les màximes no solen arribar als 35ºC, les mínimes rarament baixen per sota dels 25ºC.

SUD: Madras, Madurai. Les temperatures són similars, encara que l’època de pluges transcorre de juliol a novembre. Pel que fa a la roba, ha de ser adequada a l’estació en què es realitza el viatge. En qualsevol cas aconsellem es completi amb un banyador. També cal incloure en època de monsons un impermeable o paraigua, així com unes sabates adequades per als dies de pluja. També els recomanem que portin uns pokys, ja que les visites als temples i mesquites requereixen descalçar-se abans d’entrar. Els millors mesos per viatjar a l’Índia són d’octubre a març/abril.

La unitat monetària és la rupia.

Hi ha bitllets de 5, 10, 20, 50, 100 i 500 rupies i monedes d’1, 2, 5 i 10 rupies.

Els bancs obren de dilluns a divendres de 08:30h a 14:00h i els dissabtes al matí.

Hi ha un mercat negre, però com aquest té certa vigilància, si es vol aprofitar d’aquesta circumstància, ha de ser amb el màxim de precaució i tenint en compte el risc que suposa.

L’anglès és àmpliament parlat en tot el país. L’idioma oficial és l’hindi, però a l’Índia trobarem 16 idiomes oficials i al voltant de mil dialectes regionals. El 80% de la població és de religió hindú, encara que existeix una gran part de la població musulmana i també una minoria cristiana, sikh, budista i jainista.

L’Índia té una superfície de 3.280.000 Km2 i una població de mil milions d’habitants, dels quals un 72% pertany a la raça indoària. El 80,1% pertany a la població rural. El 82% són hindús, l’11,2% musulmans i el 2,6% cristians. La densitat de població és de 194 habitants per km2.

La capital del país és Delhi, amb una població de més de 14.000.000 d’habitants. Calcuta té 18.200.000 d’habitants, Bombai 15.000.000 d’habitants, Madràs 8.300.000 d’habitants, Hyderabad 3.500.000 d’habitants i Bangalore 3.900.000 d’habitants.

Per trucar des d’Espanya:
00.. +…91…+ DELHI…11… + El núm.
MADRÀS (44)
BOMBAI (22)
CALCUTA (33)
JAIPUR (141)
AGRA (562)

La diferència horària entre Espanya i l’Índia és: del 25 de març al 29 d’octubre de +03:30h., És a dir, quan a Espanya siguin les 12:00h. a l’Índia seran les 15:30h. Del 30 d’octubre d’ara endavant, + 04:30h.

Tots els hotels del viatge a l’Índia i el campus de la Fundación Vicente Ferrer disposen de corrent elèctric de 220 volts i en alguns casos cal preveure un adaptador.

El dia 1 de gener, Any Nou, el 26 de gener és el dia de la República, l’1 de maig la festa de la feina, el 15 d’agost el dia de la Independència, el 2 d’octubre l’aniversari de Gandhi i el 25 de desembre Nadal. Hi ha festes variables com el Diwali, Holi, Ramadà i diverses festes locals.

Taxis. N’hi ha amb taxímetre, però sempre s’ha de discutir la tarifa o comprovar que baixin bandera, si volen evitar discussions. En la majoria de les ciutats a l’Índia hi ha autorickshaws (un tipus de tricicleta amb motor).

Sahar International Airport, situat a 36km del centre de Bombai.
Dum-dum International Airport, a 24km del centre de Calcuta.
Indira Gandhi International Airport, a 16km del centre de Delhi.
Meenambakkam International Airport, a 16Km del centre de Madràs.
No oblideu visitar la Duty-Free Shop, que es troba en cada un dels aeroports esmentats anteriorment.

Hi ha diverses possibilitats i bons restaurants en ciutats grans però en les ciutats petites i pobles és aconsellable quedar-se al mateix hotel per la dificultat de transport per moure’s, excessiu picant en el menjar local i la higiene en la cuina d’alguns locals.

Un dels encants de la cuina índia és la perfecta utilització i combinació de les diferents espècies. Poden arribar a comptar més de vint classes diferents. Els xilis, el cardamom, el gingebre, el pebre, la mostassa, etc, donen un sabor i color especial a la seva cuina.

Un dels plats principals és el curry, que pot combinar-se amb carn, ous, verdures, peix, de gust molt picant i que sempre s’acompanya amb arròs.

Gairebé tots els plats de la cuina índia porten una quantitat d’espècies respectable; una de les poques excepcions és el “Dhal” (llenties), sopa de pèsols o mongetes tendres.

Un bon complement per a aquests plats és el pa, del qual existeixen diversos tipus, “Paratha”, “Pooris”, “Pappars”. Un d’ells el “Chappati”, té l’aparença similar a una coca i té un excel·lent sabor. I per acabar el dinar o el sopar, li suggerim unes bones postres a base de dolç de llet o pudding d’arròs.

Els horaris dels àpats són de 12:30h a 14:30h per dinar, i de les 20:00h a les 23:00h per sopar. En la major part dels hotels es pot trobar menjar similar a l’europeu, però cuinat a l’estil indi o bé “bufet”, tant freds com calents amb gran varietat de plats i postres a la seva elecció. Per a la degustació del menjar indi els suggerim acudeixin als petits i típics restaurants on solen amenitzar als comensals amb música típica del país. No hi ha pràcticament vida nocturna, de manera que no esperi trobar espectacles o shows interessants.

No es recomana beure aigua de l’aixeta. La majoria dels hotels destil·len l’aigua que se serveix en termos a les habitacions, o bé en la cambra de bany hi ha una aixeta especial per a aigua potable.

La major part de les botigues obren les seves portes des de les 9:00h fins les 20:00h. Encara que algunes botigues petites estan obertes fins més tard. Els diumenges estan tancades. Els preus no són fixos, de manera que el regateig és indispensable per poder arribar a un bon preu per a la compra de catifes, marfils, teles de seda i cotó per a vestits, xals i els famosos “Saree” de gran elegància, llums, tallers de fusta de sàndal, estatuetes, plats decorats i infinitat de petits articles, que podran trobar a bon preu en els basars. També pedres semiprecioses i joies, encara que s’han de prendre precaucions perquè l’or en què van muntades sol ser de llei molt baix. A les grans ciutats com Bombai, Calcuta, Madràs i Nova Delhi hi ha “botigues del govern”, anomenades “State Emporiums”, en les que es poden trobar articles i artesania de totes les regions del país a preus interessants i generalment fixos.

A l’Índia hi ha marques americanes en diferents establiments encara que és possible també que no les troben, a més els preus són molt més cars que a Europa. En el cas que ho requereixin, els aconsellem anar proveïts amb anterioritat de pel·lícules.

De moment hi ha molt pocs caixers automàtics, però sí que hi ha la facilitat de pagar amb targeta de crèdit en tots els hotels i en la majoria de les botigues (en els basars i parades dels carrers cal pagar en rupies).

En la majoria dels hotels i restaurants el servei no està inclòs en la factura de manera que el cambrer o persona de l’hotel espera de vostè una petita propina pels seus serveis. Per maleters i petits serveis 20 rupies són suficients. No cal donar propina als taxistes, encara que ho agraeixen. Les propines van en funció de la satisfacció i criteri personal de cada viatger però per tenir una idea general:
Maleters a l’hotel – 1 euro per habitació a l’arribada i un altre a la sortida.
Guia i xofer – normalment, 10 euros diaris en total entre tots els passatgers (entre 2 i 6 persones) i 20 euros diaris total si són de 8 a 15 persones i uns 25-30 euros diaris per a grups de 15 en endavant.
Restaurants: – 50 rupies – (al canvi actual, és menys d’un euro), per parella pot ser el preu en els restaurants normals i 100 rupies per parella en els restaurants de luxe on el menjar és servit.

En la majoria de les ciutats ja disposen de serveis mèdics adequats. Hi ha bons metges i pràcticament tots els hotels disposen del servei d’un metge per a atenció immediata al viatger. Hi ha farmàcies però no tantes com a Europa per la senzilla raó que la majoria de la gent a l’Índia i el Nepal segueix creient en les medicines tradicionals i naturals. Per a qualsevol tractament específic, és aconsellable portar-lo des d’Espanya.

L’oficina postal té una bona xarxa a tot el país i amb un excel·lent servei. La majoria de les oficines de correus compten amb servei de telègrafs i fax.

AMBAIXADA D’ESPANYA A L’ÍNDIA
12, Prithviraj Road, New Delhi – 110001 Telf. 23015892 / 23013834

AMBAIXADA D’ÍNDIA A ESPANYA
30/32, Avda. Pio XII, 28016 Madrid Telf. 902.90.10.10 / 91. 1315100

www.embajadaindia.com

Existeixen les següents portes d’entrada a l’Índia:
Delhi (DEL)
Bombai o Mumbai (BOM)
Bangalore (BLR)
Cochin (COK)
Jaipur (JAI)
Kolkata o Calcuta (CCU)
Goa (GOI)
Trivendrum (TRV)
Chennai o Madras (MAA)
Varanasi (VNS)
Hyderabad (HYD)
Amritsar (ATQ)
Aquests aeroports internacionals reben vols de les grans companyies aèries desde Europa directament i ara via mig orient, Doha (QR), Dubai (EK), Gulf Air (GF) i Aman (RJ).

L’Índia i el Nepal són països segurs per a qualsevol viatger. Excepcions a part, gairebé no hi ha robatoris i atracaments en aquesta part del món. No obstant això, gairebé tots els hotels tenen caixa forta a disposició dels senyors viatgers.

En aquests moments els euros es poden canviar directament a l’Índia per la moneda nacional, la Rupia Índia: 1 EUR = 58-59 Rupies aprox. L’euro és acceptat en tota l’Índia en els hotels, restaurants i centres comercials.

La mitjana de velocitat a l’Índia és de 50km per hora i, si tenim en compte els habituals embussos per entrar i sortir o travessar les grans ciutats, aquesta mitjana es redueix a 40km per hora. La majoria dels vehicles són confortables però els viatges per carretera són molt llargs. No obstant això, es solen realitzar parades de 10 a 15 minuts perquè els senyors viatgers puguin estirar les cames, anar al lavabo o prendre un refresc.

Per a aquells clients que vulguin fer un viatge “al seu aire”, poden contractar amb nosaltres els serveis de “només hotel + trasllats o cotxe amb xofer”.

PALACE ON WHEELS amb recorregut de 7 nits per la zona de Rajasthan i Agra.
DECAN ODYSSEY amb recorregut de 7 nits des de Mumbai a Goa, les coves d’Ajanta i Ellora.
ROYAL ORIENT (sense aire condicionat) – recorregut de 7 nits per Gujarat i Rajasthan.
Golden Charriot amb recorregut per Karnataka i Goa.
En altres trams turístics – hi ha bons i ràpids trens a l’Índia – són comparables als intercity a Espanya. No obstant això, les estacions de ferrocarrils solen estar atapeïdes de viatgers, -escena poc habitual per a un viatger europeu-.
Els trams curts en els trens ràpids són recomanables, ja que esdevenen una experiència inoblidable. Cal seleccionar els trens molt bé per a viatges nocturns i en els trams de llarg recorregut.
Habitualment reservem classe turista amb aire condicionat que sol ser confortable i ofereix l’oportunitat de barrejar-se amb els viatgers locals.
Nepal – no disposa de vies de tren.

A més d’una àmplia i coneguda oferta cultural, a l’Índia es pot gaudir de centenars de quilòmetres de platges amb possibilitat d’efectuar esports nàutics, principalment des de Mumbai (Bombai) cap al sud per l’oest o per la costa est a la Badia de Bengala. Les illes Lacadivas a l’índic, així com les illes Andaman a l’est del país són altres possibilitats per gaudir de les platges en estat primitiu.

A l’Índia hi ha una amplíssima oferta de SPAS, en diferents categories d’hotels, tant al Nord com al Sud, on els clients es poden relaxar i gaudir de tractaments i massatges Ayurvètics (anti-estrès, de bellesa, aprimament, anti-envelliment, etc .)

L’Índia té més de 20 parcs naturals, on es poden realitzar safaris fotogràfics. En alguns d’ells, a més de gaudir d’instal·lacions hoteleres de super luxe, els clients tenen la possibilitat de contemplar el “famós tigre de Bengala”. Destaquen el parc nacional de Ranthambore a 150km de Jaipur, el Bandhavgarh a 240km de Khajuraho al nord i el parc nacional de Nagarhole a 200km de Mysore al sud de l’Índia.

L’Índia compta amb fantàstics camps de golf distribuïts per tot el país.

També els pot interessar:

Itineraris

Índia-FVF

Índia

en llibertat

Viatges

a mida

Informació

pràctica